Monday, October 22, 2012

ZULHIJJAH 6 -TAMAN EROPAH, PUTRAJAYA.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wasiat Rasulullah saw kepada Saidina Ali maksudnya "Wahai Ali, elokkan perhubungan dengan masyarakat. jiran sekampung dan antara ahli rumah engkau. Hiduplah dengan mereka  dengan rasa persahabatan dan kekeluargaan, nescaya diletakkan darjat yang tinggi bagi engkau"
Saya namakan tempat ini sebagai taman Eropah.
Dari jauh lagi sudah kelihatan pokok-pokok pine melambai-lambai.
Memulakan kayuhan. Puas berkeliling mencari tempat parkir... pekerja kata letaklah asalkan tidak  di rumput!

Suasana lebih kurang 8 pagi.
Beratus pokok pine.

Tanda Arah- Ini di Bustan Ingeris.
Cantik pergola gaya Inggeris ini.

Kami terus mendaki hingga ke puncak.
Sebenarnya saya  takut tak dapat kawal gear dan brek basikal.
Rasa tak larat kami berjalan.
Puncak - Bustan Oriental.
Ada dua pengawal.
Di kawasan Bustan Oriental.



Pemandangan yang sungguh indah. 
Membaca pantang larang di puncak.
Waktu turun, saya lagi takut...tapi lama-lama boleh kawal.
Di pertengahan jalan.

Di Puncak.
Pemandangan jalan masuk berbasikal.
Jalan masuk jogging.




Memang cantik tempat ini.
Sesuai untuk berbasikal dan berjogging.

Jom ke Taman Saujana Hijau, Precint 11, Putrajaya.

Kalau nak jogging boleh jalan terus ke atas. Kalau  berbasikal sila ke jalan sebelah  rumah pam tak jauh dari situ.

Alhamdulillah.
Memang berpeluhlah....


" Wahai Ali, peliharalah dirimu daripada mengumpat dan mengadu domba. Bahawasanya orang yang berbuat demikian itu diwajibkan seksaan kubur dan menjadi penghalang kepadanya di pinti syurga"

-
Sebarkan salam dan semarakkan amal.








8 comments:

Daddy Ziyyad said...

tak pernah saya tahu wujud taman secantik dan setinggi ni di Putrajaya...boleh la saya try pergi nanti..

Kesuma Angsana said...

wah cantik & sejuk mata melihat pic2 kat taman ni

TiranaAduka said...

salam mama ju.

Cantik.rasa x sabar nk kesana.
Terima kasih mama ju sudi lapangkn masa di blog tirana aduka.

Kak Izan said...

Waahhh.. cantik mama ju... tula saya dah kata... kami belum habis teroka Putra Jaya nie.. :D

kaknor tmj said...

wah.... cantik view kat sini, terpikat tengok bunga 'morning glory' warna pink, selalu tengok warna kuning dan ungu

atuk said...

Assalamualaikum Mama Ju

cantik lagi orang dlm pergola tu....he he

azieazah said...

Bak kata Daddy Ziyyad, saya pun rasa tak ramai yang tahu wujudnya taman yg begini indah di Putrajaya....

afeezz said...

assalamualaikum mama..

wah.. banyak gak rupenyer tempat menarik kat putrajaya ni ek