Tuesday, October 23, 2012

ZULHIJJAH 7 - MENYUSURI PUTRAJAYA


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wasiat Rasulullah saw  kepada  puterinya Saidina Fatimah Az Zahra yang maksudnya " Ya Fatimah, tiadalah wanita yang tidak memberikan bantuan kepada jirannya melainkan Allah menghalangkannya dari minum air telaga  kautsar pada hari kiamat kelak."
Menyusuri  Putrajaya. Hari-hari di sini memang tak jemu!
Di Monumen Alaf Baru dicatatkan sejarah Tanah Melayu daripada tahun 1400.

Menyusuri sepanjang sungai di sini.  
Jambatan ke arah PICC yang sangat cantik.
Mercu tanda Putrajaya melalui satelite

Terdongak-dongak melihat banguan kerajaan ini.

Unik..
Waterfall di Masjid Besi.

Waterfall di masjid Besi juga.

Masjid Besi dan Hidden Bridge.


Di seberang sungai/ tasik  belum ada pembangunan lagi kecuali sebuah rumah kayu ini. 

Cruise memang sentiasa lalu di sini. Ada juga kami terserempak dengan orang sedang beraksi ala ski ditarik dengan bot.




Masjid Besi. Ada tempat persinggahan bot di sini.
Saya terpandang pondok ini berhampiran Monumen. 


Isi minyak....

Pokok berhampiran Hidden Bridge.

Cantiknya rumah gaya Inggeris.



Ya Allah, kami memohon kepadaMu perkara-perkara yang membawa rahmatMu dan mendapat keampunanMu, keselamatan daripada segala dosa, mengecapi segala kebaikan, kejayaan memasuki syurga dan kelepasan dari neraka. Amin.
-
Sebarkan salam dan semarakkan amal.

8 comments:

Marya Yusof said...

As salam wbt.

Hola mama ju!

Cantik gambar2 tu semua...pandai mamaju amik! Putrajaya mmg menjadi lambang kebanggaan kita rakyat msia kan :)

Tu yg menjadi rebutan tu hiks :p ;)

afeezz said...

assalamualaikum.

mama ni kan bole jadi tourist guide di putrajaya lah

~aYu~ said...

salam kenal.. cantik-cantik gambar ni..

Kesuma Angsana said...

wah tak tahupun kat putrajaya ade tempat seindah ini !

Kak Izan said...

Jom kita ramai2 gi Putra Jaya.. mama ju jadi pemandu arah... boleh kan? :D

Daddy Ziyyad said...

pondok berhampiran monumen alaf baru tu pondok apa ya? hehehehe..

memang saya rasa kena jelajah naik basikal macam ni baru dapat explore putrajaya sepuasnya..

Hjh Noralenna Abbas said...

Cantiknya,Eksplorasi Putra Jaya.

gadisBunga™ said...

layannnnn je saya tengok gambo gambo ni semua.. :)