Monday, January 25, 2010

BILA CEO PDKM MEMASAK.....

Saya meminjam gambar yang diambil oleh Anakanda Atiqah. Terimakasih! CEO sedang menyiapkan masakan bernama Tahu Sumbat Teratai Di Tasik Layu! Siapa yang bagi nama ni Atiqah ke,SiNoMoSa ke, Hanis ke...? Tenguk tu khusyuk sekali...tapi siapa yang kacau kat sebelah tu?

Ini resepi yang saya ada.(Jangan marah CM...CL harap komen kalau lain isinya...)
TAHU SUMBAT TERATAI DI TASIK LAYU

Tahu goreng(potong x dan keluarkan isinya)
Ikan tengiri atau apa-apa ikan rebus/kukus
bawang putih hiris nipis
Timun,carot,sengkuang hiris nipis
Serbuk lada sulah
Garam
Telur
Tumis bawang putih.Masukkan sayur yang dihiris, kemudian isi ikan.
Masuk garam, lada putih.
Masukkan isi tahu.
Sumbat bahan tadi dalam tahu goreng tadi.
Sapu telur pada permukaan inti supaya tidak terburai semasa mengoreng.
Selamat mengoreng!

Kepada Ayah Zain...Masakan ini khas dibuat untuk anak-anak dara tu, kitaorang mak dara ni tak merasa pun...

Ralat: Sebenarnya tajuk yang diaorang bagi tu lain....di Tasik Madu pandai-pandai saya ikut tajuk lagu di Tasik Layu! Resepi sebenar tengok komen Hanis.....Sori....

Apa-apapun Selamat Berangkat kembali bertugas di Mekah AlMukaramah.

15 comments:

manzlie said...

salam MMAJU..

ituh bukan resepinyer,mana lah mama dapat resepi tuh....anyway mekasih atas paparan tuh..

wahhh CL lak jadi RAja Pecut noohh..

waslam

sonata anak kancil said...

salam...khusyuknya CL buat kuih..sedaplah kuih ni...nak salin resepi ni mamaju - senang2 nak buat la...kang lupa kalau tak tulis segera..ambik ye...TK

Hanis said...

salam mamaju,

hahaha...bukan hanis memberi nama ituuu...hahaha...
ma, semlm hanis ade gak tanya CL...kalau buh lada sulah pon bolehkan...CL kata rasa dia akan lain sikit laaa....pada hanis inti bunga teratai tu terpulang pada cita rasa kita...cuma yg penting kelopaknya tu...sbb kelopak2nya tu yg menyebabkan kita panggil bunga teratai....inti CL guna udang, daun kucai, isi tahu, lobak merah, daging cincang, telur (tuk melekatkan intinya)....kalau nak letak cheese pon boleh (bak kata CL)....huhuuhuhu...hanis pula yg menulis resepinya....

zie said...

ASSLalammualaikum mamaju...akhirnya dpt jugak sy blog link mama...sampai kul 1 pagi tau menggodeh pc merayap semua link...hehehehekira baru puas hati saya dpt link blog mama ni...salam ukhuwah ya.oh yer ni nak habaq saya bukan zie yg ratu pecut ...sy ratu slow

Atikah said...

Salam Mama Ju...

mana mama dapat nama Teratai Di Tasik Layu,,, saya bagi nama lain... hehehe...

Ha, tu hanis dah bagi resipi... nanti mama cuba buat Cm dah buat dah....

Atikah said...

Mama, CL buat bukan hanya untuk all England but also for germany... hehehe

SiNoMoSa said...

Salam Mama Ju,

Go go Mama..cuba tau!
Nanti bleh panggil we all dtg test..
Sama tak dgn yg CL buat..
Resepi Hanis terlupa hirisan bawang merah + sedikit garam + penambah perisa..

Yunus Badawi said...

Salam mama ju,
Hari tu awak ada di perjumpaan di masjid Setiawangsalah ya?

CM said...

aiiik camner resepi ni jd gini..

ainhany said...

salam mama

temakasih mama...kreatif betui team PDKM nie...resepi mama pun bolehle cuba..rsepi hanis pun boleh try buat juga... cuma resepi ori jer susah nak dapat ek...tpi bila dah dik Hanis, tiqah etc dah rase mcm tu ...kira boleh la saya cuba nanti..terliuq jugak ni nak buat kelopak teratai nie..

mekasih pada dik atiqah PR resipi nie....

mama ju, said...

Salam kawan-kawan semua...

Sorilah resepi tu lain dari yg CEO buat...tapi ikutlah apa yang Hanis kata tu...

Lain kali ajaklah mama....!

Imran Paris said...

Mama...ya ALlah baru saya tau betapa HEBATnya En Li kita ni....kalau saya bab masak memasak, sorilah saya boleh masak air, goreng telur, buat burger dgn sandwich je...lain2 jgn tanya ye...masak nasik dgn rice cooker pun saya tak pandai...kata org mmg FAILLLLLL

NGINAP SRENGENGE said...

salam mama ju,

Tok wan ni nak buat transit kat Paris.Nak jumpa Che Imran sat.

Salam anaknda Imran,

Celoteh skit OK ?
The best cook is Captain Cook.

TQ mama ju.
wassalam.

Wan Rusyaini Wan Mohd said...

Salam Mamaju,

Wan pernah buat kuih tu. Tapi Wan buat inti guna daging ayam sikit, udang dicicang sikit, masukkan telur, daun sup, cili besar, potong dadu, white pepper. dan penting isi tauhu dicampur sekali ngan bahan lain tadi. Tambah sikit garam.

rasa dia umphh... memang power!

Ayah Zain said...

Salam mamaju.

hebatnya , meriah yer. CEO di dapur, khusuknya dia. mesti sedap ... teratai layu di Tasik Madu, macam pernah jer