Thursday, December 19, 2013

KEMBARA KELUARGA - STREET ART, PULAU PINANG.

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta.
(maksud ayat 3, surah An Kabut)
Kembara keluarga meneruskan perjalanan ke Street Art. Kami mencari lukisan Ernest Zacharevic dari Lithunia. Tempat ini di iktiraf oleh UNESCO sebagai tempat warisan.
 Kami  memulakan perjalanan dari Masjid Kapitan Keling dengan solat jamak taqdim di situ. Emak kami tinggalkan berehat di masjid.
Ini Ernest Z. Gambar daripada blog tropicalspicegarden.com.

Sesungguhnya Kami telah jadikan apa yang ada di muka bumi sebagai perhiasan baginya, kerana kami hendak menguji mereka, siapakah di antaranya yang lebih baik amalnya.
(maksud ayat 7 surah Al Kahfi)

Mula bergerak.
Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar
(maksud ayat 25 surah At Taqhabun)
Objek pertama yang kami jumpa. Ia diperbuat dari besi.
Ini lukisan masyhur Ernest Z pertama yang kami jumpa.
-

Baik-baik makcik, tangga tu macam nak roboh!
Kawasan sekitar terdiri daripada rumah-rumah lama yang yang klasik dan agak usang. Tetapi di situlah keunikannya.
Saya sangat terpikat dengan tempat ini.

Bola tu bola batu.
Penat ke Roy?


Ini berhampiran Masjid Leboh Aceh. 


Lukisannya sudah pudar.

Adila dan apa tu?

Leboh Armenian yang paling meriah. penuh dengan pengunjung dan banyak pemandangan menarik. ( barang-barang klasik)


Kedai sewa basikal. Itu bukan lukisan Ernest Z.


Muzium painting- RM10.
Setiap rumah berbeza.




Kedai cendera mata.

Lukisan popular. Ramai nak bergambar!
Ia terletak di penghujung jalan. Di tepi jalan ada 3,4 gerai menjual frame magnet, key chain, buku bertemakan gambar-gambar street art.

Mesti nak posing..



Bersetentang dengan gambar budak dan basikal tadi.


Lebuh Armenian.
Kita sambung lagi...

Alhamdulllah.

Sebarkan senyum dan sebarkan salam.
TAAT ALLAH DAN TAAT RASULULLAH.



5 comments:

Kakzakie said...

Siap print t-shirt lagi tu:)
Seronok kalau pergi berkeluarga macam ini...

Dr Singa said...

best kan kat situ!?
street art ..
rumah2 lama..

Hjh Noralenna Abbas said...

Pernah ke sini Tak pergi, rugi!

zino said...

best nya siap ada t shirt sendiri... ada banyak rupanya lukisan tu yg zino tau budak naik beskal tu je masuk dalam majallah

Daddy Ziyyad said...

siap ada baju gathering family! cantik baju nya