Tuesday, July 31, 2012

Ramadan 12- GENERASI AWAL MEMELUK ISLAM

Dengan nama Allah yang Maha pemurah lagi Maha Penyayang.
'Dan ( ingatlah) tatkala Tuhan kamu memberitahu " Demi sesungguhnya, jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambah nikmat Ku kepada kamu dan demi sesungguhnya jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azab 'Ku amatlah keras"
(Terjemahan ayat 2 surah Ibrahim)

GENERASI AWAL BERIMAN
Pertama:
-Siti Khadijah
-Ali bin Abi Talib
-Zaid bin Harithah
-Ummu Aiman.-
 Setelah beberapa kali berkahwin dan kematian suami,Ummu dinikahkan dengan Zaid Harithah, anak angkat Nabi SAW Maka lahir Usamah bin Zaid.
Ummu meninggal dunia di zaman Siadina Uthman  ketika usia 110 tahun.

-Abu Bakar As Siddiq
Kedua:
Mereka yang memeluk islam melalui usaha Saidina Abu Bakar.
Lima sahabat terkemuka:
-Uthman bin Affan
-As Zubair bin Al Awwan.
-Saad Abi Waqas
-

Ketiga:
-Abu Ubaidah Al Jarrah
-Abu Salamah bin Abdul Asad Al Makhzumi
-Arqam bin Abu Arqam
-Khalid bin Said bin Al As

Golongan hamba:
-Bilal bin Rabah
-Zunairah
-Labibah.
-Abu Fakhiah
-Nahdiyah dan anak perempuannya.
-Ummu Unais dan anak perempuannya.
-Ammar bin Yasir Beserta Ayah, ibu dan saudaranya.

Orang bukan Quraisy:
-Abdullah bin Mas'ud
-Abu Dzar Al Ghifari bin
-Khabbab bin Al A'rat
-Shuheib bin Sinan
-Salman Al Farisi

Jumlah keseluruhan orang-orang yang beriman kepada Nabi SAW dalam masa seruan secara sembunyi  mengikut riwayat Ibnu Ishak ialah seramai 55 orang.
Setlah mencapai jumlah ini Allah SWT menyuruh Nabi SAW menyebarkan agama secara terbuka.

Inilah para sahabat Nabi SAW yang dinamakan kumpulan Sabiqul Awwalun( kumpulan terawal memeluk islam dan yang paling ternama di kalngan para sahabat)
-


'Wahai Tuhanku, Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami perkenankanlah doa  permohonan kami. Wahai Tuhan kami, Berikanlah ampun bagiku  dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang beriman, pada masa berlakunya  hitungan amal dan pembalasan'
(Terjemahan ayat 40,41 surah Ibrahim)

4 comments:

Kakzakie said...

Paling terkesan dihati kakak cerita Bilal bin Rabah, bagaimana keseksaan yg dialami tapi kental dgn agama yg dipegang. Masya-Allah ada lagi ke hamba Allah sebegini sekarang...

Anonymous said...

Assalam mamaju,
nak tanya ni, kalau musim raya ni sesuai tak melawat brunei. sebab masa ni je dapat cuti panjang.hajat hati nak melawat brunei. harap mamaju balas ya. terima kasih.

Wassalam
zai

Marya Yusof said...

As salam mamaju,

Hebatkan mereka ni berjuang bersama baginda Rasullullah SAW... Mereka ini insan terpilih utk berada disekeliling nabi... Dugaan yg dihadapi juga bukan calang2...

Ameen...*doa yg bawah sekali :)

mama ju, said...

Salam sayang buat Anonymous

Sebenarnya mama nak masuk ke blog atau email, tapi tak dapat cari...

Tak pastilah ok ke tidak. Diaorang cuti berapa lama. takut tpt2 berbayar mcm muzium2 tutup juga.Kalau tak silap raya 1-3 boleh ke istana jumpa raja, tapi beratur panjanglah..dpt oleh2 sekali.

Kenderaan awan dgrnya setakat pukul 6. ( mungkin boleh cari kereta sewa)
Tapi belum cuba belum taukan?