Monday, November 10, 2014

JALAN-JALAN DI CAMERON HIGHLANDS

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Selawat dan Salam buat Junjungan Rasulullah SAW.

Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, dan daripadanya* Allah menciptakan isterinya; dan daripada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain**, dan (peliharalah) hubungan silaturahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu.
(Terjemahan ayat 1 surah aN nISA')
Alhamdulillah sebelum banjir lumpur kemarin sempat jalan-jalan menikmati Cameron Highlands Saya suka dengan pelbagai sayur, buah dan bunga yang dapat dibeli dengan harga yang agak murah.
Namun yang saya tak suka, jalan -jalan sesak dengan kereta ! Sesetengah tempat agak serabut. Pembangunan tidak terancang dan bla-bla-bla.


Dan berikanlah kepada anak-anak yatim (yang sudah baligh) harta mereka, jangan kamu menukar yang baik dengan yang buruk dan jangan kamu makan harta mereka bersama hartamu. Sesungguhnya tindakan-tindakan (menukar dan memakan) itu, adalah dosa yang besar.
(Terjemahan ayat 2 surah An Nisa')

Sayur memang murah di setengah tempat. Saya beli 9 paket sayur dengan harga RM 10.00!Ini buah cinta. Rasanya macam buah hutan. Ada masam dan payau.
Daun labu. Sedap di masak lemak.
Petunia di tengah pekan.
Singgah di Al Mashoor Strawberi.
Mereka jual RM 38.00 untuk sekilo strawberi masak.
Tak beli pun. Kami hanya beli jeli strawberi RM 2.
Kami beli strawberi di pasar RM 10.00 untuk 3.

Chantik tapi masam.
Selalunya kami makan dengan coklat cair.
Kami balik ke KL melalui jalan ke Tapah. 
Menempuh jalan berliku-liku dan melihat rumah-rumah orang asli dan penghuninya.

-
Alhamdulillah.
Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil*, maka (kawinilah) seorang saja**, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.
(Terjemahan ayat 3 surah An Nisa')
SEBARKAN SENYUM SEBARKAN SALAM
CINTA ALLAH CINTA RASULULLAH.

2 comments:

Daddy Ziyyad said...

dah start hujan kan masa mamaju naik ni...

Kakzakie said...

Nasib baik masa tu belum terjadinya bajir lumpur tu.